Šejn

Dok živim život koji nisam birao sam o vrelom vjetru s juga moja duša sanja...

25.12.2007.

Ja sam iznenadjen i uvredjen...

Citat iz naslova je iz filmskog megahita osamdesetih, "Tesne Kože". Te riječi izgovara Srećko Šojić, jedan od glavnih likova. Ko se ne sjeća, lik je inače neopevana lopovčina, direktor državne firme koji je muze maksimalno, krade, troši firmine pare na bančenje, zapošljava sekretarice radi znamo već čega, prima mito... i kad god ga neko optuži za nešto nepošteno, on kaže "ja sam iznenadjen i uvredjen".
Pa, na te scene su me podsjetila dva članka koja pročitah u poslednje vrijeme.
Prvi je sa portala Sarajevo-X, i veli:
Mis Francuske slikama šokirala javnost i Direkciju za izbor mis. Doduše, posle u članku ispada da se radi o Mis Belgije, al šta mari.

Sugestivne slike u kojima se Miss Belgije Valerie Begue baš i ne ponaša pristojno, izašle su u javnost i prijete njenoj karijeri. Direkcija izbora za Miss je već zatražila od Begue da preda krunu no ona to odbija.

Direkcija izbora za Miss u Francuskoj zahtijeva od Valerie Begue koja je pobijedila na ovom takmičenju da odstupi sa trona najljepše te krunu preda prvoj pratilji zbog "vulgarnih" slika koje su se pojavile u javnosti.

Begue odbija predati krunu jer, kako kaže, ona nije dala dopuštenje da se te slike objave.

Jedna od slika prikazuje Begue "prikovanu" na križ u bikiniju, a druga kako provokativno liže mlijeko.


"Da ima imalo hrabrosti i ponosa rekla bi sama 'Predajem krunu jer nisam dostojna da je nosim' ", izjavila je glasnogovornica Direkcije.

Ugovor koji potpisuju djevojke koje se prijave za izbor za Miss u Francuskoj zabranjuje bilo kakve golišave ili proste fotografije snimljene u prošlosti ili tokom mandata.

E sad, sjetih se one naše, iz Zenice li je iz Tuzle li je, stvarno slatko čeljade, kojoj su objavili da se slikala gola. I izgubi tako sirota i titulu, i svo to slikanje, šansu da se proslavi i zaradi... posle je ko nešto pjevala, al ne viđam je nešto u poslednje vrijeme. Ili ne čitam Azru dovoljno često ili se udala za kakvog kafedžiju u Austriji. Umjesto nje staviše neku malo konjastu iz dijaspore što jedva nabada srp... , pardon bhs jezik. Dobro, ne kažem daj e i ona loša ali ajde.
Ali nije mi namjera da lijem suze nad curama koje hoće da uspiju u životu bez motike, što bi se reklo, guzovače, mada ih ni ne krivim, uspijeva se onako kako društvo omogućuje da se uspije. Već mi je namjera da se zgrozim nad licemjernim proseravanjem. Sa svih strana samo sijevaju butkice, nogice, sise, lica iz Fotošopa, za gume je na reklami gola treba, za sladoled je na reklami gola treba, za grijanje je na reklami gola treba, za sok je na reklami gola treba, za dječije igračke na reklami je hard core pornić... Personifikacija ženske emancipacije je treba koja hoda polugola, al se zato zgrozi najiskrenije kad joj neko zvizne ili kad joj nešto dobaci. Na sve strane izbori za mis, za manekenke, uslovi da se nema više od 15 godina, pederi i babe tjeraju klinke da se skidaju, pokazuju sise, tjeraju trebe da se izgladnjuju u postaju kosturi, da nabijaju komplekse normalnim zdravim curama... dobro, manje više normalnim. Babetine vode te agencije za izbore za mis.
A ti izbori za mis, te obučena ovako, te obučena onako, te skinuta ovako, skinuta onako... 20 treba na kamari, meso, meso, meso... mjesta za ličnost, karakter, za osobu... nema zglave.
I onda u takvom svijetu, kad osvanu slike kako se neka misica slikala u bikiniju ili liže nekakav šlag... pa to je katastrofa. To se svi zblanu i zgroze. Iznenade se, uvrijede, pa ljudi moji dal je to moguće...
Kakvo licemjerje i, da izvini kulturan svijet, proseravanje. Prosto se čovjeku zgadi.

A da, i drugi tekst:
Džoni Evans, devetnaestogodišnji defanzivac engleskog prvoligaša Mančester junateda i reprezentativac Sjeverne Irske, uhapšen je zbog sumnje da je na božićnoj proslavi kluba silovao dvadesetšestogodišnju djevojku.
(...)

Britanski "The Sun" piše da su u ponedjeljak, kada je zabava i održana, neki igrači engleskog šampiona na proslavu u najelitniji dio grada u "Grejt Džon Strit hotel" (gdje sobe koštaju između 235 i 395 funti) već došli dobrano pijani. Navodno je pijanka započela već u vrijeme ručka u jednom kazinu, a nastavila se u raznim pabovima.

U hotel su stigli "veseli", taman na "potoke šampanjca", piše "Sun". Iako supruge i djevojke nisu bile pozvane, na zabavi nije nedostajalo djevojaka. Bilo ih je oko stotinak, većinom u dobi od 18 do 30 godina. Pilo se i pjevalo, a policija je pozvana oko 4.15.

Tokom jučerašnjeg dana ispitana je većina djevojaka sa zabave. Uglavnom su opisale da su ih igrači tretirali kao "komade mesa". Novinarka "Daily Mirrora" Sara Titeh čak je izjavila da je Vejn Runi njoj i njenoj prijateljici ponudio seks utroje.

"Prišao nam je, sjeo na sofu pokraj nas i rekao: Kladim se da ste zločeste? Radite li trojac? Znate, dvije žene i muškarac?" rekla je Titehova te dodala kako je potom uzeo gitaru i rekao im da ga mogu zvati Džastin Timberlejk jer je večeras obučen kao on.

Tada je treću djevojku uzeo za ruku, zaplesao s njom i rekao joj: "Ti možeš biti Bjonsi Nouls."

Ovo je druga godina zaredom da Mančester junajted božićnu proslavu održava u tom prestižnom hotelu, a ni prva nije prošla bez incidenata. Prošle godine igrači su u baru napravili račun od 43.000 funti, a uništen je i dio hotelskog inventara. Ipak, šefove sa "Old Traforda" najviše je razbjesnilo što je neko sa zida srušio vrlo vrijednu sliku.

Silovanje neću da komentarišem, a ni one priče koliko je sebe dovela u tu situaciju, ovo, ono. Niko nema pravo da je siluje, da se sad ne upuštamo u to.
Ali ove kokoške koje kukaju da su ih tretirali kao komade mesa... ajde molim te? Pa ja sam iznenadjen i uvredjen... otišle na dernek pijanih prebogatih fudbalera, u neki skupi hotel, dernečili do pola pet... i posle se žalile kako je neko pomenuo seks ili ih nije tretirao dostojno. Pa što nisu otišle u muzej, tu bi ih poštovali siguran sam.
Ajde što su nam mediji bezobrazni, što golotinje nema u filmovima, al zato ima u reklamama, što nema golotinje u filmovima prije 12 al ima potoka krvi i ubistava u 16h, što nam je društvo jedan veliki kupleraj... al jel moraju još i da se zgražavaju licemjeri prokleti, idioti, lažovčine, ljigavci i glupsoni?